Lebih daripada 75% rakyat Amerika, menurut tinjauan pendapat yang dijalankan baru-baru ini, mengetahui tentang mata wang kripto. Trend ini tersebar di seluruh dunia. Peminat Bitcoin bahkan meramalkan bahawa mata wang kripto akan mencapai $100,000. Komuniti kripto malaysia juga meramalkan ia akan menggantikan semua mata wang yang disokong kerajaan, kad kredit dan emas.


Jika dibandingkan dengan wang fiat dan aset digital generasi baharu, 10 tahun hanya sekelip mata di skrin. Populariti dan perhatian Cryptocurrency telah berkembang dalam beberapa tahun sahaja.

Walaupun harga mata wang kripto utama berada pada kemuncak sepanjang masa dan cerita tentang Crypto terus muncul setiap hari, ini nampaknya masa yang sesuai untuk kami menyemak semula beberapa salah tanggapan kami yang paling popular. Walaupun tidak semua salah, mereka cenderung menimbulkan kekeliruan. Ramai kenalan dan kurang ilmu boleh menimbulkan pelbagai salah faham.

Oleh itu, sudah tiba masanya untuk menghapuskan beberapa salah tanggapan yang paling biasa. Untuk memisahkan mitos daripada fakta, dan untuk mendapatkan kebenaran sebenar di sebalik mata wang kripto, sambil tidak mengabaikan sebarang risiko yang sah.

1. Blockchain dan Bitcoin adalah Satu dan Sama

Jika kita jujur, jawapannya adalah tidak. Ganjaran dan produk Blockchain ialah mata wang kripto. Bitcoin membolehkan urus niaga dibuat secara langsung antara orang tanpa penglibatan pihak ketiga seperti bank. Sekarang ini terdapat banyak syiling. Walaupun sesetengahnya mempunyai blok blok mereka sendiri, majoriti menggunakan Ethereum atau Binance. Walaupun blockchain tidak terhad kepada crypto, ia juga boleh didapati di banyak kawasan lain.

2. Blockchain hanya mempunyai satu aplikasi: Cryptocurrency

Blockchain telah digunakan oleh banyak industri yang berbeza. Identiti digital, sistem pembayaran dan storan data awan adalah sebahagian daripadanya. Kontrak pintar, pasaran NFT, ICO (tawaran syiling awal), pengurusan logistik, IoT, dll., adalah satu lagi.

Pada tahun 2008, Satoshi (atau beberapa kumpulan) orang yang mengaku dirinya dia telah mempromosikan blockchain agar ia berfungsi sebagai rekod transaksi awam untuk Bitcoin. Data yang terkandung dalam blockchain tidak boleh diubah dan tidak boleh dipalsukan. Blockchain dan Cryptocurrency adalah seperti Mac dan Keju, tetapi ia juga berfungsi dengan baik dengan sendirinya.

3. Mata wang kripto adalah Haram

Mata wang kripto adalah persepsi yang salah. Ia, sebenarnya, kaedah yang sah dan cekap untuk pelaburan dan pembayaran. Undang-undang setiap negara mengawal pengurusan dan penggunaan mata wang kripto. Di negara yang berbeza, penggunaan mata wang kripto dikawal dengan cara yang sedikit berbeza. El Salvador misalnya telah mengisytiharkan mata wang kripto sebagai bentuk tender yang sah. Pakistan bagaimanapun telah melarang semua pertukaran mata wang kripto.

4. Rantaian sekat dan mata wang kripto adalah terlalu kompleks untuk orang biasa

Mereka mengelakkan blockchain, bitcoin dan teknologi lain kerana mereka tidak biasa. Rata-rata orang percaya bahawa blockchain dan mata wang kripto hanyalah untuk profesional kewangan dan teknologi.

Walau bagaimanapun, mata wang kripto boleh menjadi sama mudah atau kompleks seperti yang anda buat. Untuk memandu sedan anda, anda tidak perlu menjadi seorang jurutera kereta profesional. Perkara yang sama berlaku untuk crypto. Jika anda hanya ingin memiliki, berdagang atau melabur dalam mata wang kripto, anda hanya perlu mempelajari pertukaran, dompet, dsb. yang mana untuk digunakan.

5. Mata wang kripto boleh digunakan untuk melakukan jenayah dan menyediakan wang sedia untuk penjenayah

Bitcoin ialah mata wang utama Silk Road, tapak web pasaran gelap yang ditutup pada 2013. Walaupun benar bahawa sesetengah mata wang kripto digunakan secara haram, anda boleh mengatakan perkara yang sama tentang wang tunai. Wang tunai telah menjadi medium pertukaran yang paling popular di kalangan penjenayah selama berabad-abad.

Anda boleh menyimpan dana anda dalam mata wang kripto jika bank tempatan rasuah atau anda bimbang negara anda tidak stabil.