Crypto mania telah melanda dunia, dan beberapa negara telah tergoda untuk mengeluarkan mata wang maya mereka sendiri berdasarkan teknologi blockchain yang menguasai Bitcoin. Buat masa ini kripto in malaysia, autokrat yang ingin mengurangkan atau mengelak sekatan antarabangsa, yang sebahagiannya dikuatkuasakan oleh sistem kewangan global, nampaknya paling berminat. Penyokong untuk mata wang kripto yang disokong kerajaan (dinamakan sedemikian kerana mereka menggunakan penyulitan untuk memastikan keselamatan) percaya bahawa pergerakan itu boleh mengubah mata wang antarabangsa seperti yang kita tahu. Perlombongan Bitcoin adalah hasil daripada pengaruh tradisional daripada bank pusat global seperti Federal Reserve Bank dan European Central Bank.

1. Siapa yang mempunyai inisiatif?

Presiden Venezuela Nicolas Maduro telah mencadangkan mata wang maya yang dipanggil Petro. Setiap unit akan disandarkan dengan satu tong petroleum. Maduro berkata mata wang Petro akan “mempunyai kesan ketara” terhadap cara Venezuela akan mengakses mata wang asing, dan membeli barangan dan perkhidmatan dari seluruh dunia. Beliau merujuk kepada kekurangan dolar Venezuela akibat sekatan AS. Ia adalah jauh dari pasti bahawa projek itu akan berjaya. Rancangan Maduro tidak termasuk mekanisme untuk menukar mata wang kripto dengan aset mentah atau keras. Dan parlimen Venezuela yang dikawal pembangkang telah mengisytiharkan cadangan Petro sebagai mata wang haram.

2. Negara lain yang berminat dengan mata wang kripto

Bank Pusat Rusia merancang untuk berbincang dengan negara seperti Brazil, China, India, dan lima republik bekas Soviet kemungkinan mewujudkan mata wang kripto supra yang akan meliputi 40 peratus penduduk. Fan Yifei ialah timbalan gabenor People’s Bank of China. Dia menulis catatan blog tentang kemungkinan penciptaan mata wang digital institusi komersial Cina. Sweden adalah negara yang penggunaan tunai semakin berkurangan. Bank pusat telah mula menyiasat mengeluarkan mata wang digitalnya E-krona. Ini kerana ia bimbang tentang kesan penggunaan mata wang maya yang meluas yang dikawal oleh entiti swasta terhadap daya saing negara.

3. Secara definisi, adakah mata wang kripto bukan kerajaan?

ya. Bitcoin dan banyak pesaingnya telah membesar secara bebas daripada mana-mana pihak berkuasa pusat, iaitu mengikut reka bentuk. Walau bagaimanapun, teknologi di sebalik semua mata wang kripto – blockchain – tidak menghalang pemusatan. Kerajaan secara teorinya boleh mempunyai tahap kawalan yang lebih tinggi ke atas mata wang maya berbanding mata wang kertas kerana ia akan dapat menjejaki semua transaksi yang direkodkan dalam lejar blockchain.

4. Mengapakah kerajaan mengeluarkan mata wang kripto?

Menukar kadar faedah adalah satu cara untuk mengawal bekalan wang. Dasar monetari akan menjadi langsung dan lebih menjimatkan kos. Memandangkan urus niaga boleh dijejaki, kerajaan boleh mengekang penipuan cukai. Mata wang digital juga boleh menarik perhatian kerajaan yang tidak bersetuju dengan cara sistem kewangan antarabangsa memperlakukan mereka. Ia termasuk mereka yang menghadapi sekatan antarabangsa.

5. Bolehkah mata wang kripto membantu mengurangkan sekatan?

Sekatan AS dikuatkuasakan dengan menghalang bank dan syarikat daripada menjalankan perniagaan di negara sasaran untuk mengakses sistem perbankan Amerika. Pelanggar dikenal pasti melalui transaksi perbankan antarabangsa mereka. Walau bagaimanapun, jika kerajaan menggunakan mata wang digitalnya sendiri maka urus niaganya mungkin tidak dapat dikesan oleh pegawai A.S. Penggunaan Bitcoin juga boleh menyediakan cara untuk mengelakkan sekatan. Walau bagaimanapun, kerajaan akan bergelut untuk mendapatkan cukup untuk memberi kesan sebenar. Harga Bitcoin juga sangat tidak menentu, kita telah lihat.

6.Sistem kewangan Barat adalah berdasarkan beberapa norma, peraturan dan institusi antarabangsa. Ini membolehkan negara melabur dan berdagang sesama mereka. Ia adalah kerana penguasaan dolar A.S. dan sistem perbankan bahawa A.S. mempunyai kawalan tahap ke atas sistem ini. Sekiranya terdapat banyak negara memutuskan untuk mencipta mata wang digital mereka, mereka boleh beroperasi secara bebas daripada peraturan sedia ada.

7. Apakah ini bermakna kepada bank?

Blockchain akan menggantikan bank komersial dalam menjelaskan mata wang kripto nasional, sumber hasil yang sedang dikendalikan. Kemungkinan bank akan terus memainkan peranan dalam mengeluarkan kredit dan gadai janji.